Töltsd le a kiadványunkat!

Letöltöm

Szakmák – Vendéglátás – Barista

Baristának lenni nem pusztán egy foglalkozás. A kávék iránti elkötelezettség, a kreativitás, a szenvedély különleges ötvözete, amely a vendégek minőségi kávéélményében csúcsosodik ki.

Magas fokú szakértelemmel készíti el és szolgálja fel a kávék legkülönbözőbb variációit, és mellé süteményeket, valamint egyéb apró harapnivalókat kínál. A melegitalokat háttértudásának és gyakorlatának köszönhetően autentikus módon képes bemutatni, ezáltal még tovább növelni a fogyasztókban a kávézás legkülönbözőbb formáinak szeretetét. Ő alakítja ki a melegitalok kínálatát és itallapját, javaslatot tesz az árazásra, és amikor csak szükséges, frissíti, modernizálja a recepteket és a készítési metódusokat az aktuális trendeknek megfelelően.

Feladata továbbá gondoskodni a kávégép kifogástalan működéséről, a kapcsolódó eszközök rendben tartásáról és makulátlanságáról, valamint az alapanyagok szakszerű tárolásáról. Ez utóbbiakat számon is tartja, és a fogyás ütemében gondoskodik a megfelelő mennyiségű és minőségű utánpótlásról.

 

 

Szilinyi Roland
Járfás Miklós
Tóth Sándor
Szilinyi Roland
Járfás Miklós
Tóth Sándor

Ez a szakma nem a pultban ér véget: ha a tömörítés és az örlőbeállítás már szinte vakon megy, akkor az ember keresni szakmán belül az új lehetőségeket. Így elkezdhet érteni a pörköléshez vagy megtanul kóstolni. És ebből ki tud alakulni egy életpályamodell.

Kompetenciák

Mi kell ahhoz, hogy jó Barista legyél?

1

Empátia, vendégszeretet

2

Udvarias, figyelmes és előzékeny hozzáállás

3

Jó kézügyesség, precizitás

4

Kitartás

5

Magas igényesség a saját munkavégzéssel kapcsolatban

6

A munka iránti szakmai alázat, törekvés a saját ismeretek gyarapítására, fejlődésre

Hogyan készül a kávé a csészébe?

A két leggyakoribb kávénövényfajta az arabica és a robusta, ám ezeknek számos alfajtája létezik, melyek más-más ízjegyeket hordoznak. Egy kávémag elültetésétől számítva 3-4 év telik el, mire a növény gyümölcsöt hoz, amit utána leszüretelnek, és a farmerek különböző módszerekkel (száraz eljárás, mosott eljárás) előkészítik a kávébabokat a tárolásra
és a szállításra. Majd következik a pörkölés. A világos pörkölés a kávé igazi jellemzőit helyezi előtérbe, míg a sötét pörkölés elnyomja ezeket, de cserébe
a hibákat is elrejti. Miután a kávét lepörkölték, elérkezünk az egyik végső állomáshoz: az őrléshez. Mindezek után jutunk el a végtelen számú kávéital-variáció elkészítéséhez, amelyhez elengedhetetlen egy jól képzett barista szaktudása.

 

sommelier

Karrierlehetőségek

Milyen karrierlehetőségek várnak rád a Baristaként?

 
 
Vendégtér
Bár
 
Konyha
VEZETŐ 1.
ÜGYVEZETŐ
VEZETŐ 2.
Étteremvezető
Konyhafőnök
Executive Chef

Konyhafőnök-helyettes
Sous Chef
Supervisor Manager
Vezető felszolgáló

Teremfőnök
Vezető
Sommelier
Bár Manager
Főcukrász
Részlegvezető szakács

Chef de Partie
Munkatárs
Felszolgáló

Segéd-felszolgáló
Sommelier
Bártender

Barista
Pultos
Cukrász
SzakácsCommis

* Megjegyzés: Mérettől, szerkezeti felépítéstől és szolgáltatási portfóliótól függően változhat.

Fedezd fel milyen karrierlehetőségek várnak a turizmus és vendéglátás további területein!