Töltsd le a kiadványunkat!
Szakmák – Vendéglátás – Barista
Magas fokú szakértelemmel készíti el és szolgálja fel a kávék legkülönbözőbb variációit, és mellé süteményeket, valamint egyéb apró harapnivalókat kínál. A melegitalokat háttértudásának és gyakorlatának köszönhetően autentikus módon képes bemutatni, ezáltal még tovább növelni a fogyasztókban a kávézás legkülönbözőbb formáinak szeretetét. Ő alakítja ki a melegitalok kínálatát és itallapját, javaslatot tesz az árazásra, és amikor csak szükséges, frissíti, modernizálja a recepteket és a készítési metódusokat az aktuális trendeknek megfelelően.
Feladata továbbá gondoskodni a kávégép kifogástalan működéséről, a kapcsolódó eszközök rendben tartásáról és makulátlanságáról, valamint az alapanyagok szakszerű tárolásáról. Ez utóbbiakat számon is tartja, és a fogyás ütemében gondoskodik a megfelelő mennyiségű és minőségű utánpótlásról.
A két leggyakoribb kávénövényfajta az arabica és a robusta, ám ezeknek számos alfajtája létezik, melyek más-más ízjegyeket hordoznak. Egy kávémag elültetésétől számítva 3-4 év telik el, mire a növény gyümölcsöt hoz, amit utána leszüretelnek, és a farmerek különböző módszerekkel (száraz eljárás, mosott eljárás) előkészítik a kávébabokat a tárolásra
és a szállításra. Majd következik a pörkölés. A világos pörkölés a kávé igazi jellemzőit helyezi előtérbe, míg a sötét pörkölés elnyomja ezeket, de cserébe
a hibákat is elrejti. Miután a kávét lepörkölték, elérkezünk az egyik végső állomáshoz: az őrléshez. Mindezek után jutunk el a végtelen számú kávéital-variáció elkészítéséhez, amelyhez elengedhetetlen egy jól képzett barista szaktudása.
* Megjegyzés: Mérettől, szerkezeti felépítéstől és szolgáltatási portfóliótól függően változhat.