Töltsd le a kiadványunkat!
Szakmák – Vendéglátás – Sommelier
Feladatai közé tartozik a vendéglátóhely bor- és italkínálatának összeállítása és folyamatos frissítése, valamint az árazásra is ő tesz javaslatot. Gondoskodik a klasszikus, aktuális és különleges tételekből álló bor- és italkészlet beszerzéséről és szakszerű tárolásáról, valamint a lelőhelyekkel és forgalmazókkal történő hálózati kapcsolatok fenntartásáról. A készletek elhelyezése és ízléses bemutatása is elsősorban rajta múlik, ahogy szintén ő választja ki és készíti elő az adott italok felszolgálásához szükséges és illő eszközöket. Egy jó sommelier a vendégeket meghallgatva – és megértve – ajánlja az étkezésekhez leginkább illő borokat, amelyeket ennek megfelelő módon be is mutat.
Hazánk területén a legelső szőlőre, borra utaló régészeti leletek a Krisztus előtti
I. századhoz
és a keltákhoz köthetők. A Római Birodalom terjeszkedése során egészen a Kárpát-medencéig jutott, ahol a rómaiak rendkívül kedvező feltételeket találtak szőlőkultúrájuk fejlesztéséhez. Magyarország területén
6 borrégió
(Felső-Pannon, Balaton, Pannon, Duna, Felső-Magyarország, Tokaj) és
22 borvidék található.
* Megjegyzés: Mérettől, szerkezeti felépítéstől és szolgáltatási portfóliótól függően változhat.