Töltsd le a kiadványunkat!

Letöltöm

Szakmák – Vendéglátás – Sommelier

A sommelier nem egyszerűen a borok szakértője, hanem ő az a személy, aki a borokrévén képes teljessé tenni a vendégek gasztronómiai élményét. Munkája egy életen át tartó, az ízek és illatok harmóniájának szeretetével átitatott tanulást is jelent, mert a jó sommelier titka a folyamatos tapasztalatszerzés, és az ezek révén történő borajánlás, borszervírozás.

Feladatai közé tartozik a vendéglátóhely bor- és italkínálatának összeállítása és folyamatos frissítése, valamint az árazásra is ő tesz javaslatot. Gondoskodik a klasszikus, aktuális és különleges tételekből álló bor- és italkészlet beszerzéséről és szakszerű tárolásáról, valamint a lelőhelyekkel és forgalmazókkal történő hálózati kapcsolatok fenntartásáról. A készletek elhelyezése és ízléses bemutatása is elsősorban rajta múlik, ahogy szintén ő választja ki és készíti elő az adott italok felszolgálásához szükséges és illő eszközöket. Egy jó sommelier a vendégeket meghallgatva – és megértve – ajánlja az étkezésekhez leginkább illő borokat, amelyeket ennek megfelelő módon be is mutat.

 

 

 

Szik Mátyás
Tüű Péter
Angerman László
Horváth-Mácsai Ilcsi
Szik Mátyás
Tüű Péter
Angerman László
Horváth-Mácsai Ilcsi

Mindenképpen feltöltődés, amikor a vendég elégedett és jól érzi magát, és a vacsora végén megköszöni, hogy hozzátettünk az estéjéhez. Ezért érdemes csinálni.

Kompetenciák

Mi kell ahhoz, hogy jó Sommelier legyél?

1

Jó szagló- és ízlelőkészség

2

Csapatjátékosság

3

Kiváló kommunikációs készség, meggyőző előadásmód

4

Jó kiállás, magabiztos és ápolt megjelenés

5

Jó értékesítő képességek

6

Hivatástudat, nyitottság az életen át tartó tanulásra

A BOR MEGJELENÉSE MAGYARORSZÁGON

Hazánk területén a legelső szőlőre, borra utaló régészeti leletek a Krisztus előtti

I. századhoz

és a keltákhoz köthetők. A Római Birodalom terjeszkedése során egészen a Kárpát-medencéig jutott, ahol a rómaiak rendkívül kedvező feltételeket találtak szőlőkultúrájuk fejlesztéséhez. Magyarország területén

6 borrégió

(Felső-Pannon, Balaton, Pannon, Duna, Felső-Magyarország, Tokaj) és

22 borvidék található.

sommelier

Karrierlehetőségek

Milyen karrierlehetőségek várnak rád a Sommelierként?

 
Vendégtér
 
Bár
 
Konyha
VEZETŐ 1.
ÜGYVEZETŐ
VEZETŐ 2.
Étteremvezető
Konyhafőnök
Executive Chef

Konyhafőnök-helyettes
Sous Chef
Supervisor Manager
Vezető felszolgáló

Teremfőnök
Vezető
Sommelier
Bár Manager
Főcukrász
Részlegvezető szakács

Chef de Partie
Munkatárs
Felszolgáló

Segéd-felszolgáló
Sommelier
Bártender
Barista
Pultos
Cukrász
SzakácsCommis

* Megjegyzés: Mérettől, szerkezeti felépítéstől és szolgáltatási portfóliótól függően változhat.

Fedezd fel milyen karrierlehetőségek várnak a turizmus és vendéglátás további területein!