Töltsd le a kiadványunkat!

Letöltöm
Hírek – Cikk

A munkaerőhiány megoldása kulcsfontosságú a szektor talpraállásához

A munkaerőhiány megoldása kulcsfontosságú a szektor talpraállásához

2019-ben az utazás és turizmus volt az egyik legmeghatározóbb ágazat világszerte, amely 10-ből 1 munkahelyet biztosított, 2015 és 2019 között pedig 4 új munkahelyből 1 létrehozásáért volt felelős. 2011 és 2019 között az utazás és turizmus gyorsabban növekedett, mint a világgazdaság, és az előrejelzések szerint a következő évtizedben 100 millió új munkahelyet teremtett volna - olvasható az elemzésben.

A koronavírus-járvány megjelenésével azonban az ágazat az összeomlás határára sodródott, világszerte tömegek hagyták el a turizmust a lezárások, kijárási tilalmak és utazási korlátozások miatt. Csak a 2020-as évben 62 millió munkahely szűnt meg a szektorban, ami 18,5 százalékos csökkenést jelent. A tavalyi évben azonban - a néhány országban tapasztalható proaktív fellépésnek köszönhetően - az ágazatban munkahelyek millióit és az ott dolgozók veszélyeztetett megélhetését mentették meg a különböző támogatási programok révén.

A WTTC 2021. októberi gazdasági előrejelzése szerint az ágazatban a foglalkoztatottság 2021-ben 0,7 százalékkal nőtt, ami 2 millió új álláshelyet jelent.

Az előrejelzések alapján 2022-ben 18 százalékos növekedést várnak, vagyis az ágazat újra 324 millió főt foglalkoztathat, ami mindössze 10 millióval van a 2019-es szint alatt.

Ennek eléréséhez azonban megfelelő számú elérhető munkaerőre lesz szükség. Mivel a járvány alatt sokan elhagyták a szektort, ezért az utazási és idegenforgalmi ágazatban jelenleg tapasztalható munkaerőhiány problémájának proaktív kezelése elengedhetetlen a cél eléréséhez, különösen a fejlett országokban.

A WTTC munkaerőhiányról szóló, az Oxford Economics-szal együttműködésben készült elemzése hat országra - az Egyesült Királyságra, az Egyesült Államokra, Spanyolországra, Franciaországra, Olaszországra és Portugáliára - terjed ki.

A kutatás 2021 második felére (július-december) és 2022-re összpontosít, azt az időszakot vizsgálva, amikor az utazási korlátozások enyhülni kezdtek, és amikor a kereslet várhatóan ismét megélénkül.

Miközben a növekvő kereslet miatt ebben az időszakban csökken a munkanélküliségi ráta, az utazási és turisztikai vállalkozások küzdenek a rendelkezésre álló üres álláshelyek betöltéséért, hiszen számos turisztikai alkalmazott más ágazatokba távozott.

A támogatási programok segítettek

A koronavírus közvetlen hatásai miatt a turisztikai foglalkoztatás 19,5 százalékkal csökkent Spanyolországban 2020-ban, ami 202 000 munkahely megszűnését jelentette. A további munkahelyek megszűnését a kormány munkahelymegőrző, kényszerszabadságolási programjának köszönhetően sikerült elkerülni. A 2022-ig terjedő időszakban a munkaerőpiac várhatóan továbbra is nehéz helyzetben marad, és az előrejelzések szerint az ágazatból átlagosan 16 000 munkavállaló hiányzik majd.

A világjárvány idején Olaszország kormánya szintén egy kényszerszabadságolási programot vezetett be, aminek következtében a munkahelyek megszűnése nem volt olyan erőteljes, mint az ágazat iránti kereslet csökkenése. A 2020-as év után, amikor az ágazatban 12,4 százalékos foglalkoztatási csökkenését tapasztaltak (ez 215 000 munkahely megszűnését jelenti) az utazás és a munkahelyek iránti kereslet növekedni kezdett. 2022-ben az előrejelzések szerint a munkaerőpiac részben alkalmazkodni fog, részben azonban - főként a viszonylag magas munkanélküliségi ráta miatt - továbbra is fennmarad majd az erős munkaerőhiány.

További hírek

2022. január
20.
Card image cap
2022 február 17.
Szalók Csilla: Fontos megérteni a mostani generációk igényeit
Tovább
Card image cap
2022 február 14.
Gasztrotérkép készült az újlipóciai Pozsonyi út legjobb helyeiről
Tovább
Card image cap
2022 február 16.
Új séf, új menü a Costes Downtownban
Tovább
Card image cap
2022 február 14.
Teleportáltunk az egykori bohém Budapestre – Újranyílt a Gerlóczy Kávéház
Tovább