Töltsd le a kiadványunkat!

Letöltöm
Hírek – Cikk

Szalók Csilla: Fontos megérteni a mostani generációk igényeit

Szalók Csilla: Fontos megérteni a mostani generációk igényeit

Az egyetem turizmus-vendéglátás alapképzésének piaci részesedése továbbra is 50 százalék feletti, kedvelt a külföldi hallgatók körében is – emelte ki évértékelőjében Szalók Csilla, a BGE Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar Turizmus-vendéglátás Intézetének vezetője.

A turizmus-vendéglátás szak népszerűsége ugyanakkor csökkent az elmúlt két évben, hiszen a pandémia a turizmus-vendéglátó szektort érintette a legsúlyosabban – mutatott rá.

„Még nem drasztikus a diákok létszámának csökkenése, de érezhető. Fő kihívás, hogy az oktatás erősen gyakorlatcentrikus, sok gyakorlati és projektórát kellett kiváltani, és a szakmai gyakorlatokat úgy kellett megszervezni, hogy a turisztikai vállalkozások nem, vagy csak korlátozottan tudtak hallgatókat fogadni. A külföldi szakmai gyakorlati lehetőségek is bezárultak. A teljes online oktatás kezdetben komoly kihívást jelentett diáknak, tanárnak egyaránt” – magyarázta az intézményvezető.

A pandémia okozta bizonytalanság miatt nem véletlen, hogy sok diák inkább a pénzügyi szektor irányába fordult, hiszen jelenleg úgy tűnik, ez hosszabb távon biztonságosabb megélhetést kínál.

 

Az intézetvezető szerint az egyetemet elvégzők zöme szereti a szakmáját, itthon szeretne elhelyezkedni.

 

„Diplománkkal, a szerzett szakmai, digitális és idegen nyelvi kompetenciákkal kiváló elhelyezkedési esélyeik vannak bármely szektorban. A szakmában tartásuk érdekében a munkáltatóknak jobban meg kell becsülni és ösztönözni a fiatal pályakezdőket, hisz óriási problémákkal küszködik a vendéglátó-turisztikai munkaerőpiac. Fontos megérteni a mostani generációk igényeit és ennek megfelelően tenni vonzóbbá a munkahelyeket.

 

A 2020 szeptemberében indult turizmus-vendéglátás alapképzés már 2 félév szakmai gyakorlatot biztosít a hallgatóik számára.

 

A szakmai gyakorlatok a tanulás és a munka összekapcsolása révén fontos szerepet játszanak a hallgatók személyes fejlődésében, készségeiknek a munkaerő-piaci igényekkel való összehangolásában, a munka világába való könnyebb átmenet biztosításában – emelte ki Szalók Csilla.

A Budapesti Gazdasági Egyetem, mint az alkalmazott tudományok egyeteme elkötelezett a jövő felelős szakembereinek képzésében. Ehhez óriási segítséget nyújtanak a hazai szakmai szervezetekkel való együttműködések.

Fontos, hogy a szakmai gyakorlatok során, ahol a hallgatók először találkoznak a munka világával milyen benyomások érik. „Meg kell nyerni a hallgatókat” – hangsúlyozta.

Szalók Csilla tapasztalatai szerint most az idegenforgalomban, vendéglátásban a frissen végzett fiatalok számára a kiindulás a nettó 300 ezer forint, de a munkáltatók egyéb kedvezményekkel – rugalmas munkaidő, szakmaiéletpálya-modell, szabadnapok stb. – is tudják motiválni őket.

 

Az oktatási intézményben a vírus kreálta gondok ellenére a hangulat optimista.

 

„Az egyetem átalakult, az állami fenntartást átvette az alapítványi, és biztos vagyok benne a kollégáimmal együtt, hogy ezzel az oktatási infrastruktúra is jelentősen javul. A bérezés terén már jelentős előrelépés történt. A Covid-járvány pozitív hozadéka, hogy még összetartóbb lett a közösségünk, fejlődtek digitális kompetenciáink, a változásokra való gyors alkalmazkodás képessége erősödött” – összegezte a szakember.

'21-re is lapot húztak címmel indított sorozatunkban meghatározó turisztikai vállalkozások és szervezetek vezetői beszélnek arról, miként élték meg 2021-ben a pandémia okozta, soha nem látott helyzetet. Milyen rejtett tartalékokat, szinte valószínűtlen megoldásokat kellett elővarázsolniuk a folytatáshoz? A sorozatban eddig megjelent cikkeket itt érheti el.

 

További hírek

2022. február
17.
Card image cap
2022 február 14.
Gasztrotérkép készült az újlipóciai Pozsonyi út legjobb helyeiről
Tovább
Card image cap
2022 február 16.
Új séf, új menü a Costes Downtownban
Tovább
Card image cap
2022 február 14.
Teleportáltunk az egykori bohém Budapestre – Újranyílt a Gerlóczy Kávéház
Tovább
Card image cap
2022 január 18.
Világbajnok pisztácia – Olaszországi fagylaltversenyen nyert a Fazekas Cukrászda fagyimestere
Tovább