Töltsd le a kiadványunkat!

Letöltöm
Hírek – Cikk

Ágazatonként és régiónként is eltérő a minimálbér-emelés hatása

Ágazatonként és régiónként is eltérő a minimálbér-emelés hatása

A béremelésből fakadó munkáltatói terhek növekedésének kompenzálására ugyanakkor a kormányzat számos adókedvezményt is bevezetett januártól. A munkáltatóknak 2022-től 2,5 százalékkal csökken a szociális hozzájárulási adó mértéke, eltörölték az 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulást, a kisvállalati adó mértéke pedig 10 százalékra mérséklődött, a kis- és középvállalkozásoknak továbbra is csak a helyi iparűzési adó felét kell befizetniük az önkormányzatoknak.

A bevezetőben jelzett összeget azok kapják meg, akik főállásban, azaz heti 36 óránál többet dolgoznak. A havi minimálbérrel együtt a heti minimálbér is nő: 2022-ben a havi munkabér 30%-a, azaz 60 000 forint lesz, míg a napi minimálbér a havi munkabér 1/30-a, azaz 6 667 forint.

A minimálbért, hivatalos nevén a kötelező legkisebb munkabért minden munkavállaló számára ki kell fizetni annak, aki főállású dolgozóként van bejelentve.

„A minimálbér és garantált bérminimum emelésének ügyében társszövetségeink segítségével felmérést végeztünk azok lehetséges hatásáról. A megkérdezettek 9%-a értékelte úgy, hogy ez neki nem fog nehézséget okozni, 71% megfelelő szintű járulékcsökkentés mellett elképzelhetőnek tartotta az emelés végrehajtását, míg 20% járulékcsökkentés mellett sem tartotta megvalósíthatónak ezt a mértékű emelést. Ágazatonként is voltak eltérések, a szálláshely-szolgáltatók 37,8%-a, a kereskedelmi vendéglátók 52,4%-a, a közétkeztetők 50%-a, a rendezvényszervezők 42%-a és az utazásszervezők 57%-a vélte úgy, hogy nem tudja kigazdálkodni ezeket az emeléseket" – osztotta meg lapunkkal az első visszajelzéseket Böröcz Lajos, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének (VIMOSZ) főtitkára.

A felmérés szerint különösen nagy különbségek mutatkoznak földrajzi tekintetben, Budapest és a központi régió esetében a válaszadók 30%-a vélte úgy, hogy nem fogja tudni kezelni ezt a mértékű emelést, az egyéb kiemelt turisztikai térségekben 45% gondolja így, míg a többi régióban 60% az emelésekkel boldogulni nem tudók aránya.

A főtitkár kifejtette, hogy a jelenlegi átlag ágazati bruttó bér 259 600 forint, ami 60,5%-a a nemzetgazdasági átlagbérnek, így a 4%-os szociális hozzájárulás-kedvezmény mellett is 8% körüli költségnövekedést okoz csak a minimumfeltételek elérése az ágazatban működő vállalkozások számára. Akik a 1,5%-os szakképzési hozzájárulást saját képzési tevékenységük során felhasználják, azoknál ez a többletteher minimálisan 10%-ra emelkedik. Ugyanakkor a turizmus-vendéglátás átlagbéreinek 2,5-szeresét fizető pénzügyi ágazatban a fizetések változatlanul hagyása mellett is 4%-kal több nettó bére marad az alkalmazottaknak.

Tovább olvasom

További hírek

2022. január
03.
Card image cap
2022 február 17.
Szalók Csilla: Fontos megérteni a mostani generációk igényeit
Tovább
Card image cap
2022 február 14.
Gasztrotérkép készült az újlipóciai Pozsonyi út legjobb helyeiről
Tovább
Card image cap
2022 február 16.
Új séf, új menü a Costes Downtownban
Tovább
Card image cap
2022 február 14.
Teleportáltunk az egykori bohém Budapestre – Újranyílt a Gerlóczy Kávéház
Tovább